Strömbrytare mot cancer kan ha hittats

2013-07-18 09:04  
Odaterad bild av en livmoderhalscancercell på väg att dela sig. Foto: Scanpix / Imperial Cancer Research Fund

En tidigare okänd mekanism styr om celler lever eller dör. Upptäckten som presenteras i Nature kan göra skillnad för framtida behandling av sjukdomar som cancer, diabetes, parkinsons och alzheimers.

Autofagocytos innebär, enkelt uttryckt, att celler äter upp delar av sig själv. En process för att städa undan onormala klumpar av proteiner eller göra sig av med skadade organceller. Nu har forskare hittat en slags molekylär strömbrytare, som styr om cellen lever eller dör.

– Med tanke på autofagocytosprocessens roll vid sjukdomar hos människa, är det bara att välja en sjukdomsmodell och testa om det är fördelaktigt att påverka det nya signalnätverket som vi kartlagt, säger Bertrand Joseph vid institutionen för onkologi och patologi vid Karolinska Institutet, en av forskarna som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Autofagocytosprocessen påverkar vid en mängd olika sjukdomsprocesser, som cancer, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, fetma, tillstånd med kronisk inflammation, alzhemiers och parkinson. Den är även inblandad i åldrandet, immunsystemets utveckling och fysiologisk anpassning vid träning. Sammantaget hoppas forskarna nu att ”strömbrytaren” som hittats även ska kunna bli en öppning för behandling av en rad sjukdomstillstånd.

– Våra fynd öppnar upp nya möjligheter för att påverka autofagocytosprocessen, säger Bertrand Joseph.

Resultatet presenteras i tidskriften Nature. Studien kom till genom ett samarbete mellan Karolinska institutet, University of Michigan och University of California San Diego. Karolinska institutets del i forskningen har finansierats av Barncancerfonden, Cancerfonden, Vetenskapsrådet och Cancerföreningen i Stockholm.

Angelica Söderberg

Mer om: Forskning Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer