Största uppfinnarpriset till vattensnål dusch

2014-10-03 09:50  

Innovatören Mehrdad Mahdjoubi från Malmö vann årets Skapa-pris på en halv miljon kronor för sin vattensnåla dusch. Genom att rena och återanvända vattnet sparas 90 procent av vatten- och 80 procent av energiförbrukningen.

Mehrdad Mahdjoubi tog emot priset av uppfinnaren Håkan Lans vid en stor innovationsgala i Stockholm under gårdagskvällen.

I sitt företag Orbital Systems utvecklar industridesignern Mehrdad Mahdjoubi en dusch där vattnet renas och återanvänds. Hemligheten ligger i en reningsteknik som han utvecklade under ett examensarbete i samarbete med det amerikanska rymdorganet Nasa. Vattnet renas av ett filter med fibrer av elektropositivt nanoaluminum. Fibrerna attraherar såväl partiklar som bakterier och virus.

En första installation med två duschar gjordes förra året i Ribergsborgs kallbadhus i Malmö. På två månader sparade duscharna 100 000 liter vatten.

Andrapristagaren av SKAPA Utvecklingsstipendium blev Mattias Karls och Sara Frykstrand från företaget Disruptive Materials som fick 50 000 kronor.

Företaget utvecklar ett nytt, extremt poröst material som kallas upsalite.

Disruptive Materials var i våras ett av företagen på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-lista över Sveriges hetaste unga teknikbolag.

Under kvällen delades det också ut innovationspris till unga entreprenörer. Segrade gjorde Jens Kjellerup, Simon Zhongxia He och Dzana Damjanovic från företaget Wyberry som fick 75 000 kronor för en ny teknik för trådlös dataöverföring.

Andrapriset, ett stipendium på 50 000 kr, gick till Johan Mattsson från Skåne län för hans membran för skadereparationer vid fuktskador.

Om Stiftelsen SKAPA

  • SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står
  • Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och SEB

Marie Alpman

Mer om: Innovation Dusch

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer