Innovation

Storföretag satsar på hemodling

Forskarna har skapat ett hem där de odlar grönsaker och kryddväxter. Foto: Marie Gullew KTH
I ett 500-liters akvarium simmar middagsfisken runt. Här i köket som byggts upp vid KTH i Haninge. Foto: Marie Gullew
Annika Carlsson Kanyama. Foto: KTH

Möjligheten att odla allt från fisk till grönsaker hemma i köket intresserar inte bara boende. Även företag som Ikea och Elektrolux är på hugget. Det visar ett forskningsprojekt på KTH.

Publicerad

Kylskåp och frysar där framsidan kan användas för att odla grönsaker och kryddväxter. Möbler som anpassas för odling inomhus. Elektrolux och Ikea är två storföretag som vill stå beredda att tillgodose svenskarnas intresse av att odla hemma i lägenheten. Bägge företaget har visat stort intresse för pilotprojektet " Det kretsloppsanpassade växthuset som bostadskomplement" berättar projektledaren Annika Carlsson-Kanyama.

Det nyligen avslutade projektet har bedrivits vid KTH:s centrum för hälsa och byggande i Haninge. Där utrustades en visningslägenhet med möbler och lampor som behövs för att vi ska kunna odla vår egen mat. Dit hörde ett akvarium, anpassat för den abborreliknande arten Tilapia, som kombinerats med ett växthusskåp för tomatplantor. För möbeln utvecklades även vattenkylda led-lampor. Det uppvärmda vattnet fördes sedan vidare till fiskarna. Här trivdes fisk såväl som tomatplantor.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här