Storföretag satsar på hemodling

2014-04-11 06:59  

Möjligheten att odla allt från fisk till grönsaker hemma i köket intresserar inte bara boende. Även företag som Ikea och Elektrolux är på hugget. Det visar ett forskningsprojekt på KTH.

Kylskåp och frysar där framsidan kan användas för att odla grönsaker och kryddväxter. Möbler som anpassas för odling inomhus. Elektrolux och Ikea är två storföretag som vill stå beredda att tillgodose svenskarnas intresse av att odla hemma i lägenheten. Bägge företaget har visat stort intresse för pilotprojektet " Det kretsloppsanpassade växthuset som bostadskomplement" berättar projektledaren Annika Carlsson-Kanyama.

Det nyligen avslutade projektet har bedrivits vid KTH:s centrum för hälsa och byggande i Haninge. Där utrustades en visningslägenhet med möbler och lampor som behövs för att vi ska kunna odla vår egen mat. Dit hörde ett akvarium, anpassat för den abborreliknande arten Tilapia, som kombinerats med ett växthusskåp för tomatplantor. För möbeln utvecklades även vattenkylda led-lampor. Det uppvärmda vattnet fördes sedan vidare till fiskarna. Här trivdes fisk såväl som tomatplantor.

-Enkäter och intervjuer som vi gjorde visar att odling inomhus kan komma på bred front inom en tioårsperiod, säger Annika Carlsson-Kanyama.

Annika Carlsson-Kanyama och hennes kolleger har även undersökt intresset för små kolonilotter i växthus på taket. Det var något som främst intresserade personer som valt att flytta från villa eller radhus till ett hyreshus.

-Vi har sökt forskningspengar från Vinnova för att bygga takväxthus i ett miljonprogramsområde i Botkyrka. En del av husen i området är redan anpassade för två extravåningar, så det är inga problem med takväxthus där.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Odlingsmark KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer