Innovation

Stora Enso satsar på 33-bolagets fjärrmätning

Anders Nyberg, teknikchef hos Cind, och Johan Bäckvall, ansvarig för programvaruutveckling, vid företagets mätportal på Skärblacka i Norrköping. Foto: Henrik Witt

Skogsindustrin har snabbt fått upp ögon för Cind. Nu satsar även Stora Enso på 33-bolagets teknik för fjärrmätning.

Publicerad

I våras utsågs Saab-avknoppningen Cind till ett av Sveriges hetaste unga teknikbolag när Ny Teknik och Affärsvärlden presenterade årets 33-lista.

Kärnan i Jönköpingsbolagets lösning är en bildbehandlingsteknik med 3d-kameror som ursprungligen utvecklades för att blixtsnabbt skanna av objekt i omgivningen framför missiler.

I det civila har Cind gett tekniken ett nytt användningsområde.

Läs mer: Cind mäter timmer med militär precision

Genom att placera stereokameror och annan mätutrustning i en slags portal som en timmerbil körs igenom kan systemet mäta volym och form på hela virkeslass.

Att mäta storleken på timmer är i dag en manuell och kostsam process. Med Cinds lösning kan det arbetet delvis automatiseras - istället för att ha personer på plats kan bolagen ha operatörer centralt som fjärrövervakar mätningarna.

 Skogsindustrin har snabbt fått upp ögonen för Cinds lösning. Hittills har ett 15 system sålts, och på kundlistan finns bland annat Billerud Korsnäs och SCA. Ett nytt avtal med Stora Enso innebär ytterligare en fjäder i hatten för det unga bolaget.

- Avtalet med Stora Enso gäller sex nya system, vilket är extra roligt. Att responsen har varit så stark från svensk industri är ett drömläge för ett uppstartsbolag. Och en fantastisk verifiering av vår produkt, säger Marcus Schelin, vd för Cind.

Stora Enso har precis börjat använda Cinds teknik skarpt i Skoghall i Karlstad, efter en längre tids tester. All mätdata från den och de andra anläggningarna ska skickas till en central i Sundsvall som sköts av SGS. Centralen kommer att vara bemannad dygnet runt av operatörer som tar emot och tolkar bilderna.

- Det blir ett sätt för oss att vinna stora kostnadsfördelar – inte bara när det gäller mätningarna utan också rent logistikmässigt. Med systemet når vi samma kvalitetsgrad som jämfört med tidigare, då mätningarna skedde på plats, säger Lennart Stenquist, affärschef för Stora Enso Skog.

Läs mer: 33 nya vinnare på historiska listan

Satsningen är också en del av Stora Ensos arbete med att börja digitalisera sin verksamhet.

- Men utökad digitalisering och ett sådant här system blir exempelvis enklare att plocka fram historiska mätdata. Digitaliseringen är en viktig väg för oss att komma framåt.

Hos Cind ligger fokus på att vidareutveckla teknik för få till en ökad automatisering av mätningen. I dagsläget behövs fortfarande manuella inslag för att kunna uppskatta timmertravens längd, bred och höjd. Men under nästa år kommer systemet att kunna sköta den processen utan mänsklig inblandning, utlovar Cinds teknikchef Anders Nyberg.

- Det kommer att spara mycket arbetstid i fjärrmätningscentralen och minska variansen i mätningarna då den mänskliga faktorn tas bort. Vårt slutmål är en helt automatisk mätning och då behöver vi anta utmaningar så som automatisk kvalitetsbedömning av timmer.