Stora Enso i samarbete med hållbara startups

2019-01-22 13:40  

De står bland annat bakom en engångsborste i papper, en mobil materialtork och ett förpackningssystem. Det här är de nya, unga bolagen som ska få hjälp av Stora Enso att växla upp.

Skogsindustrikoncernen Stora Enso ska nu för andra gången köra igång sitt acceleratorprogram, i samarbete med Aalto University Developing Entrepreneurship och Vertical Accelerator. Den här gången ligger fokus särskilt på cirkulära lösningar.

– Med de globala megatrender som vi ser kommer den cirkulära ekonomin att spela en viktig roll under de kommande åren, såväl för företagen som för samhället i stort. Vi samarbetar med startup-företag för att utforska hur Stora Enso bäst kan bidra. Vi har fantastiskt positiva erfarenheter från vårt första Acceleratorprogram som har resulterat i två pågående samarbeten inom förnybara lösningar med Sulapac och Trä Group, säger Malin Bendz, global HR-chef hos Stora Enso i ett pressmeddelande.

Sex startup-bolag har efter en urvalsprocess antagits till acceleratorprogrammet. Inga svenska bolag finns representerade, men två finska varav den ena står bakom en förpackningstjänst och den andra ett mobilt torksystem.

Läs mer: Så enkelt ersätter du plasten – 10 hållbara alternativ

Bolagen ska nu arbeta tillsammans med deltagare från Stora Enso för att ”utforska och vidareutveckla kunskaper, kompetenser, teknologier och marknadsmöjligheter.”

Här är de sex nya bolagen 2019

Effa, USA: Effa tillverkar en engångstandborste av sockerrörsbaserat papper.

Repack, Finland: Förpackningsstjänst med retursystem som använder återanvändbara emballage, riktat mot e-handeln.

Alucha, Nederländerna: Utvecklar tekniska lösningar för återvinning av avfallsströmmar, däribland plast, metall och bioavfall.

Bloom, Schweiz: Utvecklar processer för tillverkning av biobaserade, förnybara produkter. Har en metod för ligninutvinning, där stabliserande molekyler används för att förhindra att ligninet kondenserar vid extrahering.

Miwa, Tjeckien: Ska underlätta och förbättra distribution och försäljning av förpackningsfria produkter. Ligger bakom ett system med behållare som kan återanvändas.

Sftec, Finland: Har tagit fram ett mobilt torksystem för material.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt