Stoppade virusforskare: Vår forskning är livsviktig

2012-01-26 10:02  
Yoshihiro Kawaoka leder en av de forskargrupper som den amerikanska regeringen nyligen tvingade till time-out. Om viruset bakom fågelinfluensa muterar så att det smittar mellan människor kan det orsaka en pandemi. Foto: UW Madison/ MEDICAL RF.COM/SPL

Forskningen på dödliga varianter av fågelinfluensan är nödvändig för att stoppa framtida globala epidemier. Det skriver Yoshihiro Kawaoka i Nature. Kawaoka leder en av de forskargrupper som den amerikanska regeringen nyligen tvingade till time-out.

För några dagar sedan tvingades en amerikansk och en nederländsk forskargrupp att ta time-out från sin forskning. Anledningen var att de i sina labb skapat varianter av fågelinfluensavirus som smittar mellan människor och nu skulle publicera rönen i de vetenskapliga tidskrifterna Nature och Science.

Då ingrep amerikanska myndigheter och forskarna tvingades till time-out i 60 dagar. Anledning var risken för att resultaten skulle utnyttjas för bioterrorism.

I dagens nummer av Nature skriver Yoshihiro Kawaoka att han finner sig i beslutet, men att han inte instämmer i att den utgör en risk. Tvärtom hävdar han att forskningen är förutsättning för att stoppa en framtida global epidemi av fågelinfluensa.

Till skillnad mot svininfluensa (H5N1) smittar inte fågelinfluensa mellan människor. Men virus muterar och risken finns att sådana stammar kan uppstå - inte minst eftersom virus ofta byter gener med varandra.

Yoshihiro Kawaoka förklarar att forskargrupperna hittat sådana muterade virus när de odlat de bägge virustyperna tillsammans. Den nya variantern av fågelinfluensa smittade sedan illrar i separata burar genom luftburen smitta.

I artikeln påpekar han att den amerikanska varianten inte dödade illrarna. Det gjorde däremot den virusvariant som de nederländska forskarna vid Erasmus medical center i Rotterdam tagit fram. Inte minst därför anser Yoshihiro Kawaoka att forskningen är viktig och pläderar för att forskningen för att ta fram vaccin måste ta fart.

För om det går att göra i labbet kommer det troligtvis också att ske i naturen, men ar han. Därför att det viktigt att andra forskare får tillgång till deras resultat, skriver han.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Virus Vaccin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer