Stimulering av vagusnerven ska lindra covid-19-symtom

2020-07-24 08:10  
En enhet för elektrisk stimulering av vagusnerven. Foto: Electrocore

Pulserna till vagusnerven ska dämpa farliga cytokinstormar. Nu har FDA godkänt Electrocores apparat för behandling av covid-19 – när konventionell medicin inte fungerar. 

I väntan på ett vaccin läggs mycket energi på att hitta metoder för att mildra symtomen hos de svårast sjuka covid-19-patienterna, och lösningarna är mångfacetterade.

Nu lanserar det New Jersey-baserade företaget Electrocore sin teknik – en apparat som stimulerar vagusnerven. Det rapporterar IEEE Spectrum.

Apparaten skickar en serie elektriska pulser genom huden på halsen till vagusnerven. Det är vår längsta kranialnerv som är kopplad till en lång rad organ, bland annat påverkar och vidarebefordrar den impulser från lungorna. Forskning har visat att serien av pulser får lungornas luftvägar att öppna sig.

Läs mer: Hur blir hösten med coronaviruset?

Den andra effekten är att behandlingen skulle kunna ha en antiinflammatorisk påverkan – och Electrocore tror att detta kan dämpa de så kallade cytokinstormar som ibland bryter ut 10-12 dagar efter att man har insjuknat i en virusinfektion.

Cytokiner är proteiner som skapas av immunförsvaret som en reaktion på ett hotande virus eller bakterie. Deras uppgift är att signalera till cellerna att de ska bemöta hotet – och när faran är avvärjd så ska cytokinernas signaler klinga av.

Men ibland överreagerar immunförsvaret och producerar en cytokinstorm, där mängden av proteiner istället skadar kroppen. Det ska dock sägas att det finns mediciner som behandlar fenomenet.

Electrocores första upptäckt var att deras pulser kunde lindra huvudvärk. Sedan noterade de att två minuters stimulering med 25 pulser per sekund vid 5 000 Hz gav en effekt på lungorna. Och nu har FDA, U.S. Food and Drug Administration – USA:s myndighet för läkemedel och livsmedel – gett Electrocores Gamma Core Sapphire CV en så kallad ”emergency use authorization”.

Godkännandet gäller för akut behandling av vuxna som har diagnostiserats med eller misstänks ha covid-19, och upplever andningssvårigheter – i hemmet eller inom vården. Reservationen är att det ska handla om patienter som inte tål existerande mediciner eller som inte verkar svara på de behandlingarna.

John Edgren

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer