Steroider minskar risken att dö i covid

2020-09-03 07:07  
Sars-cov-2. Foto: CDC/TT

Genom att behandla med steroider minskar risken för svårt sjuka covid-patienter att dö med 20 procent. Den nya analysen har fått WHO att uppdatera sina råd kring hur sjukdomen bäst bör behandlas.

Forskare har sammanställt uppgifter från sju olika studier som utförts vid 121 sjukhus i åtta länder där covid-patienter hade lottats till behandling med eller utan steroider, som dexametason. Patienterna var så pass sjuka att de behandlades inom intensivvården.

Resultatet av analysen, som presenteras i tidskriften Journal of the American Medical Association (Jama), visar att steroider minskar risken för dessa patienter att dö med 20 procent.

”Steroider är billiga och finns tillgängliga och vår analys bekräftar att de är effektiva på att minska dödligheten bland de svårast sjuka patienterna med covid-19”, säger en av forskarna, Jonathan Sterne vid Bristol University, i ett uttalande.

Studien bekräftar resultat från juni då steroiden dexametason blev den första medicinen som visade sig minska risken att dö av svår covid-19.

De positiva resultaten till trots, så utgör steroider ingen bot mot sjukdomen, påpekar en annan av forskarna, Anthony Gordon, professor vid Imperial College London.

”Nu har vi något som hjälper, men det är ingen bot. Så det är av yttersta vikt att vi forstätter med de preventiva åtgärderna”, säger han.

Johan Nilsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer