Stefan Löfven: Ny it-politik ska lyfta industrin

2015-02-06 13:25  
”Vi behöver öka vår militära förmåga”, sa statsminister Stefan Löfven och lovar mer pengar till försvaret. Foto: TT

Svensk industri har en framtid. Och regeringen ska hjälpa företagen att klara digitaliseringen.

Industrisveriges makthavare hade samlats till Industridagen i Södertälje där statsminister Stefan Löfven höll ett anförande.

- Industrin är nyckeln till framtidens tillväxt, det är motorn. För det är självklart att det kommer att tillverkas saker i framtiden också och då ska Sverige vara med. Det gäller bara att hitta rätt, säger Stefan Löfven.

Han ville avfärda en del myter kring industrin. Som att industrijobben var borta. Sektorn sysselsätter en miljon människor, påpekade statsministern. Och till dem som talar om att Sverige bara ska leva på tjänster hade han ett tydligt budskap.

- De missar kopplingen mellan produktion och tjänstesektor. Det är genom att ha mer kunskap i produkterna vi har vår chans.

Och det handlar inte om att klamra fast vid något gammalt – i en ny industrialisering gäller det att förstå framtiden.

- Vi har sett en lavinartad utveckling av robotar som blivit autonoma, fått IP-kameror och sensorer och arbetsprocesserna digitaliseras, säger statsministern och fortsätter:

- Det finns enorma möjligheter för Sverige i digitaliseringens och automatiseringens spår.

Vad som är Sveriges roll och hur regeringen ska hjälpa företagen i digitaliseringen gav han inga besked om men flaggade för en ny riktning.

- Vi ska se hur vi kan bredda it-politiken så att den kommer alla företag till del och hur den kan användas i utvecklingen av företagen.

Stefan Löfven hänvisar till det innovationsråd som han själv ska leda.

- Innovationsrådet har sitt första möte den här månaden, säger han.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Fredrik Karlsson

Mer om: Stefan Löfven

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer