Statliga FoU-pengar bakom Iphone

2014-10-02 09:32  

Utan statliga riskpengar skulle det varken finnas Iphone, Google eller Tesla. Det menar innovationsprofessor Mariana Mazzucato.

Mariana Mazzucato är professor i innovationsekonomi och lite av kärringen mot strömmen.

Hon är ekonomen som hävdar att staten spelar en avgörande roll för att stimulera innovation. Det räcker inte med entusiastiska entreprenörer och privata riskkapitalister.

Hon driver tesen i sin omtalade bok "The Entrepreneural State", som kom ut förra året. Den hyllas och hånas, beroende på politisk hemvist, men den har väckt ett stort engagemang. Nyliberala tidningen the Economist, som inte delar alla hennes åsikter, bjöd in henne som krönikör.

- Och det trots att de tycker allt blir bättre utan statlig inblandning, skrattar hon.

Under sitt besök i Stockholm i veckan ger hon flera exempel på hyllade företag i det lika hyllade Silicon Valley, som började sin bana med statligt stöd.

- Apple, Compaq och Intel. Men också dagens coolaste företag, tillverkaren av elbilen Tesla. Grundaren Elon Musk har fått en halv miljard dollar i så kallat garanterat statligt lån, säger Mariana Mazzucato.

Ett lika stort lån fick energibolaget Solyndra, som gick i putten.

- Och de ”bortkastade” statliga pengarna används ofta i debatten som exempel på att staten inte ska gå in och stödja unga företag, säger Mazzucato.

Hon menar också att varken Google eller Apple har baserat sina företag på enbart egen utveckling.

- Vad skulle Google vara utan amerikanska statens National Science Foundations stöd till utveckling av sökalgoritmen?

Och Apples smarta produkter baseras inte på egenutvecklad teknik, utan är ett resultat av tekniska framsteg med stöd av statliga forskningspengar, konstaterar hon också.

- GPS har utvecklats med stöd från amerikanska försvarsdepartementet, liksom tekniken bakom röststyrningstjänsten Siri, säger Mazzucato och visar upp en bild på en Iphone där hon pilat in varifrån ursprungstekniken kommer.

Hon är klart störd över att de statliga insatserna inte nämns med ett ord i den så omtalade 700-sidiga biografin om Steve Jobs.

- Trots att det var de här statliga forskningsresultaten som Jobs surfade på.

När någon bland åhörarna undrar om hon inte undervärderar betydelsen av entreprenörerna, ler innovationsprofessorn och säger:

- Självfallet är entreprenörer som Steve Jobs väldigt viktiga. Men det hade ni inte behövt bjuda in mig till Sverige för att få reda på.

 

Mariana Mazzucato

  • Mariana Mazzucato är innovationsprofessor på University of Sussex i Storbritannien. Hon är rådgivare till flera länders regeringar.
  • Boken "The Entrepreneural State" har legat på "årets bok-listor" hos såväl Financial Times som Huffington Post.
  • I veckan var hon inbjuden till seminariet "Statens roll för tillväxt och innovation" som arrangerades av VINNOVA och Entreprenörskapsforum.

Här håller hon ett TED Global-föredrag.

Mer om: Tesla Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer