Staten satsar mer på FoU

2010-03-24 12:36  

Staten ökar anslagen till forskning och utveckling. I år ökar den statliga FoU:n med 950 miljoner kronor jämfört med förra året.

Totalt satsar staten 29,5 miljarder kronor på FoU i år visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. SCB har gått igenom statens budget och summerat hur mycket av de statliga medlen som ska gå till FoU.

Vinnare i årets budget är de stora universiteten i Uppsala, Lund, Göteborg, Stockholm, Umeå och Linköping samt Karolinska institutet och KTH. Tillsammans ökar de sina anslag med 1 150 miljoner kronor. Den största ökningen får Uppsala universitet med 223 miljoner och Karolinska institutet med 200 miljoner.

Även Vetenskapsrådet tillhör vinnarna och har 435 fler miljoner att dela ut till forskning i år jämfört med förra året.

Förlorare är försvarsforskningen som minskas med 200 miljoner jämfört med förra året.

Av hela statsbudgeten går 3,6 procent till forskning och utveckling. Det är en liten minskning jämfört med 2009 då 3,7 procent av statens pengar gick till FoU. Minskningen beror på att de totala anslagen i statsbudgeten har ökat.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer