Startup-företag flyttar in till Sting – utvecklar golfrobot

2018-09-04 13:27  

Hungriga teknik-startups bjuds in i värmen när inkubatorn Sting slår upp portarna till ett nytt center i Stockholm.

Sedan starten 2002 har inkubatorn Sting hjälpt 240 nykläckta teknikföretag att vässa sina affärsidéer, rekrytera medarbetare och söka finansiering.

I dagarna slår Sting upp portarna till nyöppnade lokaler i innovationshuset A house, inrymt i Gamla Arkitekturskolan på Östermalm i Stockholm.

Läs mer: Det ska få söndertjatade utvecklare att byta jobb

I samband med det har 14 unga, hungriga teknikbolag antagits till inkubatorsprogrammen Sting Incubate och Sting Accelerate.

De färska Stingbolagen arbetar med allt från skydd mot id-kapningar på nätet, till språkstöd för barn och utveckling av en ny programvara som ska göra det möjligt att bygga ai-modeller utan programmering och stora matematiska kunskaper.

– Det är ett starkt startfält av bolag som representerar en stor bredd av spännande affärsidéer. Den här omgången ser vi en tydlig trend i ett ökande antal startups som utnyttjar kraften i artificiell intelligens och deep learning för att tackla stora utmaningar relaterade till exempelvis säkerhet, hälsa och klimat, säger Karin Ruiz, affärscoach på Sting.

Startup gör autonoma golfrobotar

Ett av företagen som flyttar in på A house är Poki Robotics, med bakgrund på KTH. Företaget utvecklar en ny typ av autonoma, självlärande robotar robotar som kan anpassas till olika behov och miljöer. Den första produkten är en smart, självnavigerande robot som samlar golfbollar på golfbanor.

Läs mer: Autonoma mördarrobotar skrämmer i framtida krigsscenario

– Att delta i Sting Incubate ger oss en fantastisk chans att skala upp Poki Robotics. Till våren är målet att ha sålt de första robotarna till kunder i Sverige. En utmaning för oss kommer därför ligga i att vidareutveckla vår produkt med begränsad tid och resurser, säger Fredrika Kringberg, medgrundare på Poki Robotics.

Förutom plats på A house ges de nyantagna bolagen möjlighet att få en investering på 300.000 kronor från såddinvesteraren Propel Capital.

Här är de nya Stingbolagen

Sting Accelerate:

Defentry är ett cybersäkerhetsbolag som använder artificiell intelligens för att bekämpa id-kapningar och hackerattacker mot kundkonton hos bland annat e-handlare.

Fairlo utvecklar en ny digital lösning för vad man kallar ”vardagslån” – mindre lån för oväntade utgifter.

Friendtivity bygger en portalsajt där föräldrar kan upptäcka fritidsaktiviteter – bland annat inom programmering och musik – för skolbarn.

Signe utvecklar en plattform som gör det möjligt för artister, fans och arrangörer att starta en insamling för att få in pengar till kommande konserter.

Språk i vården jobbar med en digital vårdtolk med målet att minska vårdkostnader och öka effektiviteten för vårdgivare.

Ugglo har skapat en flerspråkig ljudbokstjänst som kombinera ljud med bilder för att skapa en ny typ av läsupplevelser för barn.

Zenia utvecklar en tjänst som ska hjälpa företag att öka konverteringen i och med marknadsföringskampanjer på sociala medier.

 

Sting Incubate:

Deepmeds använder artificiell intelligens för att få till en mer exakt detektering och klassificering av ortopediska röntgenbilder.

Greenlytics bygger data science-lösningar för kraftindustrin. Ett exempel är verktyget Windmind, som använder neurala nätverk för att ta fram mycket exakta vindkraftsprognoser.

Kavalri Games står bakom mobilspelet Equestrian the Horse Game, en ridsportssimulator som låter spelaren skapa sin egna digitala häst.

Perceptilabs vill ”demokratisera artificiell intelligens”. Programvaran Quantumnet, ska göra det möjligt att bygga ai-modeller utan programmeringskunskaper.

Poki Robotics bygger autonoma, självlärande robotar som kan anpassas till olika behov och miljöer. Den första produkten är en smart, självnavigerande robot som samlar golfbollar på golfbanor.

Scipro thesis management system är ett IT-baserat stöd som ska hjälpa studenter och handledare under arbetet med kandidat- och masteruppsatser samt doktorandavhandlingar.

Tortalk bygger talsyntesprogram för skola, högskola och arbetsplatser.

Kalle Wiklund

Mer om: Sting Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer