Startup-experten: För få uppstickare i Innovationsråd

2015-02-24 14:39  
Jessica Stark, Sup46. Foto: Åsa Hafmar

För mycket akademi och storbolag, för få startups. Det tycker Jessica Stark, medgrundare till Sup 46, om Innovationsrådet.

Jessica Stark är medgrundare till startup-communityt Sup 46, och tidigare bland annat marknadschef på affärsinkubatorn Sting. Hon blev enligt egen utsago jätteglad att se Mengmeng Du och Jane Walerud på listan över Innovationsrådets medlemmar.

- Båda har erfarenhet av att bygga skalbara tillväxtbolag. Jane har ju dessutom värdefull insikt i riskkapitalvärlden, säger Jessica Stark.

Men rent allmänt blev rådets sammansättning något av en besvikelse för henne.

- Jag tycker det är lite för stor slagsida mot den akademiska världen och mot storbolagen. Jag hade hellre sett någon fler entreprenör på listan, säger Jessica Stark.

Som exempel nämner hon Jane Waleruds dotter Caroline Walerud, medgrundare till KTH-avknoppningen Volumental som gör 3d-modeller med hjälp av djupkameror.

- Men det är positivt att Löfven blir ordförande, det ger tyngd åt Innovationsrådet. Det ska bli väldigt intressant att följa utvecklingen, att se vilken roll rådet faktiskt får spela i politiken, säger Jessica Stark.

Vad hoppas du att rådet ska bidra med?

- Jag vill att Sverige ska bli världens främsta startup-land. Jag hoppas att Innovationsrådet kan sätta ribban och säga att nu kör vi. Sedan hoppas jag rådet kommer ha stora öron och lyssna mycket utåt. Jag välkomnar dem med öppna armar, om de vill prata med oss i startup-världen.

Det har ju bildats liknande råd och innovationssatsningar tidigare. Ser du något särskilt betydelsefullt som de har åstadkommit?

- Inte som jag kan komma på just nu.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer