Startskottet går för Nobelveckan

2016-10-03 07:49  
Medcinpristagarna 2015: William C. Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu. Foto: Xinhua / All Over Press

Snart avslöjas vem eller vilka forskare som tilldelas Nobelpriset i medicin eller fysiologi. Med det går startskottet för årets Nobelvecka.

Medicinpriset är det naturvetenskapliga Nobelpris som har gått till flest kvinnor, tolv av totalt 210 pristagare mellan 1901 och 2015. Om andelen kvinnor kommer bli något större när årets pristagare adderas får vi veta tidigast klockan 11.30, då den eller de utvalda forskarna ska tillkännages.

Läs mer:

Läs mer: Hetaste upptäckten kan inte få Nobelpriset

Förra året gick priset till tre forskare: William C Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu. De två förstnämnda fick priset för sina upptäckter rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar. Youyou Tu prisades för sin forskning som resulterat i en ny behandling mot malaria.

Att framhålla och tacka sina kollegor är inte helt ovanligt i sådana här sammanhang. Satoshi Omura valde dock att ära en lite udda typ av ”jobbarkompisar”.

– Jag har lärt mig så mycket av mikroorganismerna och har varit så beroende av dem att jag mycket hellre skulle ha gett priset till dem, sa han till den japanska tevekanalen NHK.

Här hittar du allt om Nobelpriset.

Mer om: Nobelpriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer