Stamceller och nanofibrer räddar livet på cancersjuk

2011-11-24 06:54  
Konstgjord luftstrupe täckt med stamceller. Operationen leddes av Paolo Macchiarni och tog 12 timmar. Foto: Karolinska sjukhuset

Dina egna stamceller kan fungera som byggmaterial till kroppsegna reservdelar. Vid Karolinska sjukhuset har två patienter hittills räddats till livet med den nya metoden.

En svårt cancersjuk 36-åring räddades i juni tillbaka till livet med hjälp av stamceller. Patienten hade långt framskriden cancer i luftstrupen.

Eftersom det inte gick att få fram en donator fanns skapade Paolo Macchiarini och hans amerikanska samarbetspartners en ny luftstrupe av biokompatibla polymerer och täckte den med stamceller från patienten. Väl på plats lockar stamcellerna på implantatet till sig stamceller från andra delar av kroppen.

I den nya miljön utvecklas de ditlockade stamcellerna till celler som ser till att struphuvudet fungerar som det ska gentemot andra kroppsdelar. Eftersom allt är biokompatibelt behövs inga mediciner för att förhindra att kroppen stöter bort den nya kroppsdelen.

– Patientens tumör var livshotande, säger professor Paolo Macchiarini, som ledde den 12 timmar långa operationen.

Fem månader efter transplantationen mår patienten bra och lever ett normalt liv. Hans strupe har så gott som återbildats. Det lyckade resultatet har fått patienter över hela världen att söka sig till Karolinska.

Nyligen utfördes ytterligare en operation där en artificiell luftstrupe, täckt med stamceller, opererades in. Då hade forskarna tagit nanofiber av polyetylentereftalat (PET) till hjälp för att skapa transplantatet.

Resultatet är ett struphuvud som är ännu mer likt det struphuvud vid föds med. Enligt Paolo Macchiarni undersöker de nu om den nya cellterapin kan användas för att reparera skador i lungor, hjärta och matstrupen.

Under hösten 2015 och våren 2016 har nya uppgifter om misstänkta oegentligheter när det gäller Paolo Macchiarinis forskning och utfallet av operationerna kommit fram, se länk.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer