Stadium gör butiken interaktiv

2017-09-20 12:01  

Med pekskärmar hamnar e-handeln i den fysiska butiken.

Nu ska sportkedjan Stadium – i samarbete med Malmö-företaget Zetadisplay – göra sina fysiska butiker digitalt interaktiva. Via höga pekskärmar ska kunderna kunna botanisera bland utbudet, kolla lagersaldot och välja vilken adress eller Stadiumbutik hen vill ha varan levererad till.

– Prognosen för den fysiska handeln är att antalet kvadratmeter per butik kommer att minska med 30 procent. Då måste man sälja mer per kvadratmeter. Samtidigt går e-handeln framåt, säger Leif Liljebrunn, vd på Zetadisplay.

Digital skyltning är en växande marknad. Enligt en rapport från analysföretaget Research and Market kommer den att öka från 126 miljarder kronor 2015 till 185 miljarder 2020. Där har Zetadisplay tagit en position och har redan kunder som Volkswagen, Mio, Ikea, Löplabbet och Shell. Samtidigt vill de inte kalla sig ett företag som bara gör digital skyltning.

– Nej, så är det ju inte. Vi underlättar vardagen för återförsäljare. Vi hjälper dem med hur de ska kommunicera digitalt med sina kunder, Leif Liljebrunn.

Stadiums nya skyltning ska anpassas efter var i butiken skärmen syns. Större händelser – ett sportlov exempelvis – ska reflekteras på displayerna. Den metoden delar de med många andra återförsäljare. Att däremot erbjuda integrerad e-handel i den fysiska butiken är än så länge förhållandevis ovanligt.

– På ett sätt är digital skyltning fortfarande i sin linda, och oavsett om det gäller att öka försäljning i butik med hjälp av e-handel eller att inspirera och utforma budskap för slutkund är möjligheterna oändliga, säger Liljebrunn.

En sådan möjlighet är hörselsinnet: för en tid sedan förvärvade Zetadisplay norska företaget Liveqube, som levererar strömmad och kundanpassad musik i butik. Samtidigt förbereder sig Zetadisplay för en börsflytt från First North till Nasdaq Stockholms huvudlista under hösten 2017.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer