Spraya på dig kläderna

2010-09-20 12:50  

Glöm skräddarsytt. Nu kan du spraya fram egna kläder direkt på kroppen. Blir det bra behåller du dem och tvättar som vanligt. Blir det dåligt löser du upp dem och försöker igen.

Partikelingenjör Paul Luckham och modeskaparen Manel Torres från Imperial College London har kombinerat bomullsfibrer, polymerer och ett lösningsmedel för att få fram en vätska som kan användas i sprayflaskor. Omedelbart när vätskan träffar en yta avdunstar lösningsmedlet och kvar blir en väv som består av ett virrvarr av fibrer.

Att spraya fram ett enkelt plagg som till exempel ett linne tar bara ett par minuter och plagget är färdigt att användas direkt. Om man vill kan man sedan tvätta det och använda igen. Alternativt kan plagget lösas upp i lösningsmedlet och användas för att spraya fram ett nytt plagg.

Manel Torres och Paul Luckham grundade redan 2003 företaget Fabrican Ltd. för att utveckla och marknadsföra tekniken, men än finns inga kommersiella produkter för gemene man. Däremot visas en kollektion med sprayade kläder upp ikväll på modevisningen Science in style på Imperial College London.

Upphovsmännen ser också att tekniken kan användas på andra områden som till exempel i sjukvården. Det sterila materialet i sprayburken skulle kunna kombineras med läkemedel och göra det möjligt att spraya på bandage som snabbt hjälper till att läka ett sår.

Julius Lidar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt