Spray hindrar pollen i näsan

2008-02-19 23:00  

Pollensäsongen har redan startat i Sydsverige. Det betyder rinnande näsor och kliande ögon för hundratusentals pollenallergiker. Men en ny typ av spray från Lund kan lindra plågan.

En lätt dusch i näsan några gånger om dagen skapar ett skyddande skikt, som hindrar pollenpartiklarna från att nå slemhinnan.

- Det verkar förebyggande. I bästa fall uteblir den allergiska reaktionen helt, säger Lennart Greiff, vd för utvecklingsbolaget Nares och öron-näsa-halsläkare vid Universitetssjukhuset i Lund.

Sprayen skiljer sig därmed från allergimediciner, exempelvis antihistaminer och kortison, som har effekt först när den allergiska reaktionen har startat.

Lennart Greiff har utvecklat det nya skyddet tillsammans med två andra läkare efter mångårig forskning. Inspirationen fick de genom att studera luftvägarnas eget skydd mot främmande partiklar.

Efter en del testande hittade de receptet på mikroemulsionen: en blandning av olika fetter, vatten och ytaktiva ämnen.

Produkten har testats av drygt tio personer med gott resultat. Några biverkningar upptäcktes inte. Sprayen har registrerats som en medicinteknisk produkt hos Läkemedelsverket, och Nares hoppas att den ska finnas på apoteken nu i vår.

- Vi ser sprayen som ett komplement till dagens läkemedel, säger Lennart Greiff.

Läkartrion har i första hand riktat in sig på pollenallergiker. Men en hinna som stoppar pollen borde väl kunna hindra andra oönskade partiklar, som virus och damm?

- Det vet vi inte ännu, men vi ska testa, säger Lennart Greiff.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer