Spinner tråd av gamla kläder

2009-12-07 14:10  
Slitna jeans blir nya jeans

Insamlade kläder som inte ens hjälporganisationerna vill ha kan med en ny metod bli tråd i nytt tyg.

Av de kläder som samlas in i de västeuropeiska länderna går nästan hälften till mottagare i u-länder, några procent till second-handbutiker, och den resterande hälften är i så dåligt skick att kläderna rivs till stoppning och ljudisoleringsprodukter, eller hamnar på soptippen.

Ett nytt europeiska forskningsprojekt, Textiles 4 textiles, T4T, syftar till att återvinna fibrer ur de kasserade kläderna och spinna ny tråd av dem.

Ett problem med detta är att material inte får blandas. Bomullstrådar ska innehålla bomull, och inget annat.

En av deltagarna i projektet, Laser Zentrum Hannover, arbetar med att lösa problemet med hjälp av spektroskopi. Med ljus i det synliga och nära ir-spektrum kan systemet skilja mellan material som bomull, ull, polyster etc. Systemet skiljer även på färger.

Målsättningen är att få fram en utrustning som identifierar 10 kg textilier per minut med en träffsäkerhet på mellan 95 - 99 procent.

Efter identifiering och sortering rivs tyget sönder i så små delar att man kan spinna ny tråd av materialet.

Denna får dock inte samma styrka som tråd från originalfibrer, eftersom fibrerna vid bearbetningen blir kortare.

Men som komplement när exempelvis bomullstyg vävs skulle man kunna få tillräckligt bra textilier till priset av betydligt mindre energiåtgång, eftersom framställningen av bomullstråd är mycket energikrävande.

Projektet pågår under 30 månader och stöds av EU-kommissionens Eco-Innovation Program.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer