Innovation

Spermier tappar kraft av solskydd

Nästa steg för Anders Rehfeld är studier för att se om, och i så fall vilka, uv-filter som finns i sperma och kvinnors fortplantningsorgan. Foto: Kathrine Dahl Hurtigkarl

Nästan hälften av alla godkända uv-filter i solkrämer stör spermiernas funktion. Det konstaterar danska forskare i en nyligen publicerad studie. Effekten kan bli att spermierna inte klarar att befrukta ett ägg.

Publicerad

Runt 10–15 procent av alla par drabbas av ofrivillig barnlöshet. Långt ifrån alla får svaret på varför. Vid det internationella centret Edmarc vid Rigshospitalet i Danmark fokuserar forskarna på faktorer som kan störa mannens fertilitet. Här har forskarna konstaterat att kvaliteten på mäns sperma är sämre i dag än för 70 till 80 år sedan. Frågan är om de kemiska uv-filter som tidigare kopplats till reproduktionsstörningar hos djur kan vara en orsak?

Under ledning av professor Niels Skakkebæck har forskare vid centret därför exponerat donerade mänskliga spermier för 29 olika kemiska uv-filter, samtliga godkända för användning i EU och/eller USA.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här