Specialtegel blir strålskydd för Marskolonisatörer

2000-08-30 13:00  
"Tegel" tillverkat av plastpulver och Marssand kan bli lösningen för att skydda framtida Marsastronauter mot den farliga kosmiska strålningen. Amerikanska rymdstyrelsen Nasa har engagerat forskare som utvecklar material för strålskydd som relativt enkelt kan tillverkas på plats nere på planetytan.
 
Vår egen jord skyddas mot kosmisk strålning av ett kraftigt omgivande magnetfält, ett yttre "skal" som får det mesta av strålningen att studsa och reflekteras bort. Planeten Mars har inget motsvarande magnetfält och strålskydd. Därför måste Marsfararna endera föra med sig skyddsutrustning från jorden eller material för att tillverka sådan.
 
Problemet är bärraketernas och farkosternas begränsade lastkapacitet under den årslånga resan till Mars. Resenärerna kommer att ha mycket begränsat utrymme såväl för fraktgods som handbagage. Nasa anser därför att material för strålskydd är något som astronauterna i största möjliga utsträckning måste anskaffa på platsen.
 
Kemister vid ett laboratorium i amerikanska Williamsburg samarbetar nu med Nasaforskare för att hitta lämpliga kombinationer av medfört och på-platsen-material för sådant "strålskyddstegel".
 
Bästa möjliga strålskydd får man om "teglet" innehåller mycket väte. Att baka "skyddstegel" av flytande väte och Marssand vore därför det bästa. Men det anses vanskligt, både processtekniskt, säkerhetsmässigt och ekonomiskt. Det näst bästa är ett material med stort väteinnehåll, pulvriserad polyetylenplast som mixas med Marssand. Plastpulvret kan astronauterna föra med sig och "teglet" kan bakas i en lätt, liten soldriven ugn.
 
Williamsburgkemisterna experimenterar nu med olika blandningar av polyetylenpulver och mineralet regolit, från en gruva i Minnesota. Regolit är det närmaste kemisterna anser sig kunna komma Marssanden i innehåll och struktur. Blandningar av regolit och polyetylen (10-20 procent) kan i en liten stålugn bakas till "tegel" i cirka 120 C graders värme på en halvtimme.
 
Den fortsatta forskningen och experimenten går ut på att hitta en mix av plastpulver och sand som ger optimal styrka och hållfasthet åt "teglet", samtidigt som tillverkningsprocessen blir enklast möjlig för de blivande Marsastronauterna.

Sven-Olof Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer