Spar energi när lättmetall ytbehandlas

2015-03-09 15:24  

Upp till 40 procent energi kan sparas vid den energikrävande anodiseringsprocessen av lättmetall visar ny forskning.

Lättmetaller som aluminium och titan kommer allt mer till användning i industrin när kraven ökar på lättare konstruktioner. Aluminium exempelvis i bilindustrin, titan för rymdverksamhet och medicintekniska produkter.

För att komma tillrätta med materialens svagheter, den korrosionsutsatta ytan, brukar metallerna ytbehandlas genom hårdanodisering.

Anodisering är den mest energikrävande verksamheten inom galvanotekniken. Metall delen sätts under spänning varvid en reaktion uppstår och ger ett hårt oxidskikt på ytan.

Vid denna reaktion bildas värme som måste kylas bort.

Vid avdelningen Galvanoteknik vid tyska Fraunhoferinstitutet IPA har Klaus Schmid och hans forskargrupp utvecklat en energisparande anodiseringsteknik enligt mottot "ju mindre värmetillförsel, desto mindre kylning".

Genom att i stället för likspänning, det vanliga förfarandet, använda pulsanodisering har man spratt in på energianvändningen både vid uppvärmningen och vid kylförfarandet. Energibesparingen uppgår till 40 procent.

Klaus Schmid räknar med att förfarandet kan vidareutvecklas. Forskargruppen, som bestått av både materialexperter och kemister, arbetar man vidare för att ta fram en metod att övervaka anodiseringsprocessen i realtid. På så vis ska processen optimeras.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer