Innovation

Solmysteriet löst när Nasa lyckas nudda solen

Skölden på Parker solar probe. Foto: Nasa
Värmeskölden består bland annat av ett kolskum med en porositet på 97 procent, och en vikt på 0,045 gram per kubikcentimeter. Foto: Nasa
Sondens solpaneler kyls med avjoniserat vatten som har trycksatts så att kokpunkten ligger över 125°C. Foto: Nasa

Instrumenten avslöjar att Parker Solar Probe har passerat koronan. I solens yttre atmosfär är temperaturen 1 miljon grader – så skyddar sig sonden mot hettan.

Publicerad

Våra observationer av solen har sina begränsningar. Många frågor är obesvarade – exempelvis avståndet från solytan till "the Alfvén critical surface" (uppkallat efter svenska forskaren och Nobelpristagaren Hannes Alfvén), den punkt där solens atmosfär övergår till solvindar. Den har ansetts ligga 10–20 solradier från ytan, vilket motsvarar 6,9 miljoner km till 13,8 miljoner km. Nu kan Nasa ge ett bättre svar.

De skickade i väg Parker Solar Probe 2018, och i april 2021 gjorde sonden sin åttonde förbiflygning. Vid 18,8 solradier från ytan, vilket motsvarar 91 procent av avståndet från jorden till solytan, noterades en kraftig förändring av magnetfältet. Att det var starkt nog för att dominera partiklarna bekräftade att farkosten hade passerat the Alfvén critical surface och nått innanför atmosfären. Det rapporterar Nasa i ett pressmeddelande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här