Solfångaren Blenda fångar solen bättre

2008-11-04 23:00  

En ny svensk solfångare tar bättre vara på energin då solen står lågt på höst och vår. Det gör att en större del av energibehovet kan täckas av sol.

En solfångare på taket kan täcka en del av husets behov av varmvatten. Problemet är att när solen lyser som mest i juli är behovet som minst.

Solfångaren Blenda från företaget Solarus i Norrtälje är konstruerad så att den fångar mindre sol heta sommardagar, men desto mer på våren och hösten.

Strålningen från solen koncentreras av en fast aluminumspegel som formats så att den blir mer effektiv när solen står lågt.

- Den är dessutom väsentligt lättare än andra solfångare, vilket gör den billig att tillverka, säger Niclas Stenlund, vd för Solarus.

Bakom solfångaren ligger många års forskning bland annat hos Vattenfall i Älvkarleby.

- Utgångspunkten var att sänka kostnaden för solenergi, framför allt genom att minska behovet av material i solfångaren, säger Stefan Larsson, forskningsingenjör på Vattenfall och en av upphovsmännen till tekniken.

För två år sedan tog Solarus över patenträttigheterna och förra hösten kom försäljningen i gång.

Solfångarna tillverkas i Norrtälje. För att automatisera produktionen och vidareutveckla produkterna söker företaget nu mellan fem och tio miljoner kronor i riskkapital.

Ett av målen är att kombinera solfångaren med en solcell för att även producera el.

Solarus - en av fyra svenska tillverkare av solfångare

* Grundat: 2006.

* Ort: Norrtälje.

* Anställda: 4.

Fler svenska tillverkare:

* Aquasol i Örebro.

* Arontis i Härnösand.

* Borö i Kalix.

* Dessutom finns Sunstrip i Finspång, som gör absorbatorer.

Marie Alpman

Mer om: Solarus Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer