Innovation

Solenergi på infrarött ljus

Levande stromatoliter i Shark Bay, Australien, där forskarna hittat det nya klorofyllet (till vänster) samt cyanobakterierna som innehåller klorofyll f (till höger). Foto: Wikipedia/Paul Harrison och Science, courtesy of American Assosiation for the Advancement of Science

Ett nytt klorofyll som utnyttjar infrarött ljus för att driva fotosyntes kan hjälpa till i utvecklingen av effektivare solceller.

Publicerad

Den nya molekylen, klorofyll f, kan ta tillvara ljus med större våglängd och lägre energiinnehåll än man tidigare trott möjligt. Forskare vid University of Sydney gjorde upptäckten av en slump hos cyanobakterier i stromatoliter, bergliknande formationer som består av växelvisa skikt av cyanobakterier och sediment.

Man trodde länge att fotosyntes – den process som med energin från solljus omvandlar koldioxid till socker och syre – bara var möjlig med synligt ljus med våglängder mellan 400 och 700 nanometer. Men 1996 upptäckte forskare en cyanobakterie som kunde använda infrarött ljus med en våglängd på 710 nanometer för att driva fotosyntesen. Klorofyll f kan driva fotosyntesen med ljus med våglängden 720 nanometer vilket ytterligare förskjuter gränsen för vad man trott att naturen klarar av.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här