Sol och järn renade vatten från antibiotika

2019-08-29 07:27  
Mätning av resistens och känslighet av antibiotikas effekt på bakterier i en bakterieodling. Folkhälsomyndighetens smittskyddslabb i Stockholm. Foto: TT

Forskare i Sverige och Indien har tillsammans utvecklat ett sätt att rena vatten från antibiotika.

Med hjälp av solljus och nanopartiklar från bland annat järn har de lyckats bryta ner både antibiotikamolekyler och antibiotikaresistenta bakterier, rapporterar Vetenskapsradion.

Tidigare har en sådan rening bara lyckats med hjälp av dyra metaller som guld, platina och titan. Men för att reningen ska kunna lyckas i utvecklingsländer vill forskarna att processen ska vara billig och kunna ske på hushållsnivå.

– I många länder har man inte fungerande avlopp och avloppsreningssystem. Då blir det lättare att starta på hushållsnivå, i stället för att börja försöka bygga några stora reningsanläggningar direkt, säger Cecilia Stålsby Lundborg, professor i internationella hälsa på Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

Forskningen är än så länge på laboratorienivå och skulle kunna användas i större skala först om flera år.

Mer om: Antibiotika

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer