Snökvalitet avgör överlevnad i lavin

2014-03-13 11:11  

Chansen att överleva för den som begravs i en lavin beror på snöns täthet, visar ny forskning.

Snöns täthet har större betydelse för möjligheten att överleva en lavin än storleken på luftfickan där personen är begravd.

Det visar forskning som under tre månader har bedrivits i Sydtyrolen i år. Forskare har med hjälp av en konstgjord lavin låtit testpersoner andas luft från konstgjorda luftfickor i snön, och under tiden mätt upptagen koldioxidhalt och syrehalt i blod och hjärna.

Som referens har man haft andning av luft från en tät plastpåse. Där avbröts försöken efter tre till fem minuter. Andningstesterna i luftfickorna i snön pågick däremot i 30 minuter.

Forskarna har mätt hur snabbt syre har kunnat ta sig igenom snön in i luftfickan beroende på snökonsistensen. Vid olika perioder under en vinter är snön porös eller tät och blöt.

Möjligheten att överleva beroende på snöns sammansättning varierar mer än vad lavinforskare tidigare trott. Kännedom om snöförhållandena blir viktig vid räddningsinsatser, men också för utveckling av utrustning som åkande kan bära med sig.

Forskningsarbetet har skett med bland andra institutet för snö och lavinforskning SLF i Davos.

Håkan Abrahamson

Mer om: Lavin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer