Snart kan tröjan mäta hjärtslag

2013-07-16 14:21  

Kläder som kan mäta både hjärtslag och andning kan bli verklighet i framtiden. Vid Högskolan i Borås har en ny fiber tagits fram som skapar elektricitet när den sätts i rörelse.

Mekaniskt arbete som omvandlas till elektricitet, piezoelektricitet, ska ge nya möjligheter att producera kläder som mäter hjärtslag. En egenskap som finns i andra material som till exempel keramiska material, men som Smart Textiles-doktoranden Anja Lund nu forskat fram i fibrer. Men att få fram två åtskilda elektroder på en fiber var inte helt enkel process, skulle det visa sig.

– Vi fick helt enkelt spinna egna fibrer och lägga in en konduktiv kärna för att lösa problemet, berättar Anja Lund på Borås Högskolas hemsida.

Hon ser flera möjliga framtida användningsområden för fibrerna, bland annat inom sjukvården.

– Det finns apparater som kan kopplas till plagg för att mäta hjärtaktivitet till exempel men de här fibrerna möjliggör att plagget får dessa egenskaper redan vid tillverkningen, säger Anja Lund.

Forskningen har genomförts i samarbete med forskningsinstitutet Swerea IVF.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer