Snart kan du ha labbodlad fisk på tallriken

2020-01-10 11:25  

Med cellvävnad från en levande fisk har San Diego-baserade Bluenalu framställt en labbodlad variant, utan vare sig ben eller fjäll. Inom två år kan en produkt finnas på marknaden.

Det börjar med ett vävnadsprov från en bedövad fisk. Stamcellerna i provet isoleras och behandlas med enzymer. Därefter får cellerna växa i en näringslösning i en bioreaktor. Cellerna kan i ett senare steg blandas med biobläck, en näringsrik vätska. Då kan fisken skrivas ut i önskad form med hjälp av en 3d-skrivare.

Det här är processen bakom San Diego-startupen Bluenalus labbodlade fisk, som i stor skala kan bli ett sätt att möta utmaningar som överfiske och föroreningar. Bolaget menar att den labbodlade fisken inte är mer onaturlig än framställningen av exempelvis grekisk yoghurt, som också förutsätter en levande cellkultur.

Bluenalu har en bit kvar till storskalig produktion, men har nyligen demonstrerat att processen fungerar. I december bjöd bolaget på en rad rätter gjorda av deras labbodlade sydseriola, däribland fisktacos och poke, berättar San Diego Tribune.

Läs mer: Nu tar köttliknande alternativen fart: ”Det här är bara början”

Inom två år vill startupen lansera de första produkterna på en testmarknad. Men de är inte ensamma på området. En potentiell konkurrent är San Francisco-bolaget Wild Type, som labbodlar lax. En fördel med Bluenalus fisk är dock att den kan prepareras på olika sätt, den kan ätas rå, syras, friteras i olja eller kokas utan att gå sönder. Detta ska andra bolag inte ha lyckats med.

Ania Obminska

Mer om: Fisk fiskodling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer