Snålduscha i samma vatten – hundratals gånger

2011-09-28 13:02  
Nanofilter från rymdindustrin gör duschen till snål.

Vill du snåla på vatten? Här är duschen som återanvänder dropparna om och om igen.

Den supersnåla duschen är en prototyp tillverkad av industridesignstudenten Mehrdad Mahdjoubi vid Lunds tekniska högskola. Den gör det möjligt att duscha i åtta minuter med bara 8,5 liter vatten. Om och om igen. Hemligheten ligger i en reningsteknik som ursprungligen utvecklades av det amerikanska rymdorganet Nasa.

Vattnet renas av ett filter med fibrer av elektropositivt nanoaluminum, en filterteknik som finns på marknaden sedan några år tillbaka. Fibrerna attraherar såväl partiklar som bakterier och virus.

- Syftet med konstruktionen är att minska förbrukningen av en av våra värdefullaste resurser utan att kompromissa med komforten, säger Mehrdad Mahdjoubi i ett uttalande.

Först när 110 000 liter vatten har passerat så behöver filtret bytas. För att öka duschens livslängd så har han kompletterat skapelsen med ett tvättbart förfilter.

Panelen är gjord av kompositmaterialet Hi-mac, medan munstyckena är tillverkade av aluminium.

Charlotta von Schultz

Mer om: Nasa Vattenrening

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer