Snabbmatsdiet satte feta spår

2010-08-27 10:46  
Hamburgare i stor mängd sätter sina spår under flera år. Foto: Colourbox

En diet på hamburgare och pommes frites sätter sina spår flera år efter att matvanorna övergivits. Det konstaterar Linköpingsforskarna bakom en svensk studie inspirerad av den amerikanska dokumentären "Supersize Me".

För två år sedan fick 18 studenter vid Linköpings universitet tokäta hamburgare i 30 dagar. Resultatet lät inte vänta på sig. I snitt fick de 6,4 kg mer fett i sina kroppar. Fettets placering och mängd mättes med en ny magnetkamerateknik.

Sedan dess har tre uppföljningar av deltagarna gjorts. Forskarna konstaterar att studenternas vikt och kroppsfetter först sjönk, men vid 30-månaderskontrollen hade viktkurvan vänt uppåt igen så att de i genomsnitt vägde 3,1 kg mer än före studien. Motsvarande viktökning kontrollgruppen var 0,1 kg.

Orsaken till att kroppsfettet fortfarande ligger kvar är ännu inte klarlagd.  Enligt Åsa Emersson vid Linköpings universitet tyder allt på att försökspersonerna återgått till de matvanor och den livsstil de hade före försöket.

-Jag intervjuade deltagarna och de var alla trötta på den här typen av mat.

Resultatet presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nutrition & Metabolism.

 

Se trailern till filmen: "Supersize me".

”Supersize Me"

Supersize Me" spelades in år 2004. Under 30 dagar levde den amerikanske dokumentärfilmaren Morgan Spurlock på hamburgare och pommes frites från McDonalds. Om personalen frågade om han vill ha en extra stor pommes frites och läsk (Super Size) var har tvungen att tacka ja. Spurlock gick upp 11 kg och fick bland annat kraftigt försämrade levervärden.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer