Smoltek har gjort världens minsta kondensator 

2021-03-12 14:44  

Här är en nyhet som är riktigt stor och mikroskopisk på samma gång: Göteborgsbolaget Smoltek har utvecklat världens minsta kondensator. 

Det kan göra skillnad för framtida systemkretsar, speciellt när det blir allt svårare att minska storleken på transistorer. Smoltek nämner specifikt 5g-tillämpningar som ett område som skulle kunna dra vinning av företagets högpresterande kondensator. 

Själva kondensatorprototypen är bara några få mikrometer hög och tillsammans med det underliggande komponentsubstratet blir höjden under 40 mikrometer.

Läs mer: Svenska tekniken som används för att testa alla 5g-telefoner

Trots detta så har Smoltek visat att kondensatorn demonstrerar en kapacitansdensitet på 500 nF/mm2 (nanofarad per kvadratmillimeter), en ekvivalent serieresistans under 10 mΩ (milliohm) och intern induktans under 15 pH (picohenry). 

– Vi har alltid vetat att vår kondensatorteknik möjliggör extremt tunna komponenter, men det gäller att kunna visa upp det också. Att vi kan demonstrera den här högpresterande prototypen hjälper mycket i vårt arbete med att sälja tekniken, säger Ola Tiverman, operativ chef på Smoltek, i ett pressmeddelande. 

Om du vill veta mer om hur Smolteks teknik fungerar kan du läsa artiklarna som Ny Tekniks reporter Simon Campanello skrivit. Här kan du läsa om hur bolaget kan odla nanostrukturer med hög precision i låga temperaturer. Och i fjol berättade vi om att Smoltek tecknat avtal med en av världens största kondensatortillverkare. 

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer