Smartare skydd från Göteborg

2013-05-17 13:14  

Har patienten drabbats av urinvägsinfektion? Ett nytt testkort i inkontinensskyddet från SCA i Göteborg hjälper till med diagnosen.

Inkontinensskydd är ett viktigt område för pappers- och hygienföretaget SCA. En ny innovation är Tena U-test, ett testkort som gör det enkelt att upptäcka om personer på sjukhus eller äldreboende har fått urinvägsinfektion.

Det lilla kortet placeras i ett rent inkontinensskydd, och när skyddet byts läser personalen av kortets två fält. Färgen rosa visar på nitrit, lila innebär vita blodkroppar. Den tekniska utmaningen har varit att samla urinet i skyddet så att testsvaret inte påverkas av omgivningen

– Det har vi löst genom att skapa en kammare där urinet kapslas in direkt, säger Mattias Abrahamsson, chef för varumärket Tena Professional.

Metoden gör diagnostiseringen enklare för personalen och skonsammare för patienten jämfört med att behöva lämna urinprov, som kanske måste göras via kateter.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer