Smarta nätet ska hindra terrorattacker med bil

2017-09-13 11:25
Foto: London Metropolitan Police

Det är svårt att skydda sig mot terrorattacker där fordon används som vapen. Men nu introducerar London Metropolitan Police en innovation som kan stoppa upp till 17 ton tunga ekipage.

Stockholm, Barcelona, Nice, Berlin och London – samtliga städer har drabbats av terrorattacker där fordon har använts som vapen. Angreppen kan ske var som helst, och att skydda alla gångtrafikanter är i princip omöjligt. Men nu lanserar London Metropolitan Police ett verktyg som kan stoppa terrorister bakom ratten.

Huvudstadens poliskår blir först med ”Talon”. Innovationen är ett stort plastnät som avslutas med en rad spikar av stål och volfram. Till skillnad från en traditionell spikmatta lindar sig nätet runt bilens punkterade framhjul och fordonet bromsas snabbt in till stillastående.

Enligt polisen har Talon kapacitet att effektivt stoppa fordon som väger upp till 17 ton – mer än en av Londons dubbeldäckarbussar. En annan fördel jämfört med traditionella spikmattor är att bilen kasar rakt fram i sin färdriktning, utan chans att väja för att träffa fotgängare.

Nätet kan placeras ut av två poliser på mindre än en minut. Dessutom går det snabbt att ”ladda om” Talon efter en fångst. London har redan installerat fysiska barriärer på nio av stadens broar och en rad andra platser, men polisen tror att nätet kommer användas flitigt vid evenemang som genererar stora folksamlingar.

– Den här utrustningen har onekligen potential för att rädda liv. Och den är bara en av många åtgärder som vi genomför för att skydda folksamlingar vid stora event i London – och skapa trygghet för näringsidkare, anställda och besökare i deras dagliga liv, säger Nick Stanley, befäl vid London Metropolitan Police.

John Edgren

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt