Smarta livbojen gav henne uppfinnarpriset

2011-03-08 12:34  

I eftermiddag får Åsa Magnusson ta emot priset Årets kvinnliga uppfinnare på Tekniska museet i Stockholm. Uppfinningen är den smarta livbojen Quicksave, som premiärvisas på båtmässan Allt för sjön i Älvsjö.

Åsa Magnusson har skapat en helt ny typ av livboj som gör det betydligt enklare att rädda en person som håller på att drunkna än med de vanliga runda, flytande livbojarna.

Åsa Magnusson beskriver Quicksave som ”livräddarens airbag”.

När den inte används ligger den förpackad i en liten på som är lätt att ha med sig.

När det är skarpt läge och något håller på att drunkna blir den med ett enkelt handgrepp ett flythjälpmedel som lyfter den sjunkna personen upp till ytan.

Man kan på en videofilm på Youtube se flera exempel på hur den används.

När någon fått panik i vattnet och börjat vifta med armarna men ännu inte har sjunkit under vattnet kan livräddaren snabbt vara framme eftersom han eller hon inte behöver skjuta en vanlig, klumpig livräddningsboj framför sig.

I det läget fäster man Quicksave runt kroppen, rycker till för att fylla gummislangen med luft och den fungerar så som en flytväst för den som inte klarade sig på egen hand i vattnet.

Om någon redan sjunkit mot botten dyker livräddaren ned och fäster Quicksave runt kroppen, rycker till så att slangen fylls med luft och den drunkade flyter snabbt upp till ytan.

I en sådan situation hade inte ens en traditionell livboj fungerat.

Se Quicksaves film på Youtube här.

Åsa Magnusson kom på idén till Quicksave när hon gick en Livräddningsutbildning arrangerad av Svenska Livräddningssällskapet för snart nio år sedan.

Hon startade Quicksave Rescue Equipment och utvecklade sin livboj i samarbete med professionella räddningsdykare, ytbärgare, livräddare och båtförare.

Nu finns den patenterade produkten på marknaden och i dag, på den internationella kvinnodagen, får hon priset Årets kvinnliga uppfinnare.

Det är ett pris som delas ut av Svenska Uppfinnareföreningen genom Margareta Andersson-fonden, som förvaltas av Quis, Qvinnliga Uppfinnare i Sverige.

Att priset delas ut just på Tekniska museet är en extra krydda i år eftersom utställningen om kvinnliga uppfinnare pågår, en utställning som också går som en vandringsutställning genom Sverige.

Se alla nomineringarna här.

Läs om tidigare års kvinnliga uppfinnare här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer