Smarta jackan ger cyklister blinkers och bromsljus

2018-06-18 13:17  
Foto: Ford

Plagget ska öka säkerheten och minska irritationen i trafiken. Smartjacket kan kommunicera mellan bilister och cyklister.

Är du en av de som blir vansinnig på cyklister som vinglar runt i trafiken helt utan hänsyn – eller tillhör du dem som försöker freda dig längs stadens cykelbanor? Oavsett vilket, nu håller man på att utveckla en cykeljacka som kan vara lösningen på problemen. Plagget som enkelt nog går under beteckningen Smartjacket är just en jacka, men med ändamålsenlig teknik – nämligen bromsljus och blinkers.

Men det är inte det enda. Systemet styrs via mobiltelefonen som placeras i en specialficka på vänster arm. Och utöver att jackan ger ljussignaler – ger den även direktioner genom vibrationer i ärmarna. Därtill finns ett headset kopplat för ytterligare navigationshjälp och för telefonsamtal.

Smarta jackan har tagits fram av Ford

Bakom jackan står biltillverkaren Ford. De har tillsammans med klädmärket Lumo samt mjukvaruutvecklarna Tome tagit fram konceptet som en del av sitt Smart Mobility-projekt.

Utöver att göra cyklister mer synliga ska tekniken lägga rutter där det är mest lämpligt att cykla.

I skrivande stund är den smarta jackan en prototyp, men Ford säger att de ämnar söka patent för systemet. På så sätt kan de fortsätta utvecklingen, eller kanske licensiera den till andra som vill ta det hela steget längre.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt