Smarta fönster blir smartare

2009-06-02 23:00  
Claes-Göran Granqvist och Shuyi Li vid vakuumutrustningen där materialet tillverkas. Foto: Staffan Claesson

Fönster som släpper in värmen från solljuset om det är kallt inomhus, men reflekterar bort den när temperaturen blir för hög. Uppsalaforskare har utvecklat ett nytt material som kan ta tekniken med smarta fönster till nya höjder.

Alla vi som lever i den tempererade zonen i världen känner till problemet. Under vintern är det kallt både inne och ute, och under sommaren går luftkonditioneringen varm.

Nu har Claes-Göran Granqvist och hans kolleger vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala utvecklat materialet som kan bli en lösning på problemet.

Genom att dopa vanadindioxid med magnesium har de fått fram ett material som släpper igenom den synliga delen av solljuset, men som stänger ute solens värmestrålning (den infraröda delen), om temperaturen i rummet blir för hög.

- Vanadindioxid blir vanligtvis metallisk och reflekterar bort infrarött ljus när temperaturen stiger över 68 grader, säger Claes-Göran Granqvist.

- Det är naturligtvis alldeles för högt. Men vi har lyckats få materialet att metallisera vid rumstemperatur.

- Genom att tillsätta några procent magnesium har vi dessutom fått materialet att släppa igenom mer av det synliga ljuset.

Resultatet har blivit ett glasklart material, där insläppet av solens värmestrålning varierar med temperaturen. Eller med ett finare ord - det är termokromt.

Tanken är att materialet ska kunna läggas som en 50 till 100 nanometer tunn film ovanpå vanligt fönsterglas. Glaset måste då värmas till 450 grader.

Materialet är nu patentsökt och forskargruppen har tagit kontakt med näringslivsenheten på Uppsala universitet för att hitta en fönsterglastill-verkare som kan vara intresserad.

Claes-Göran Granqvist och hans kolleger ligger också bakom utvecklingen av fönster där ljusinsläppet regleras med hjälp av en elektrisk spänning, så kallade elektrokroma plastglas. Tekniken kommersialiseras i företaget Chromogenics.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer