Smarta batteriet som ska revolutionera hushållselen

2012-07-24 09:40  

Det ser ut som ett kylskåp. Men det är ett nytt smart batterisystem. Enligt tillverkarna ska batteriet revolutionera framtida hems elförbrukning.

Nation E-battery System kallas det nya systemet som ryms i en låda som är något större än sådana kylskåp som vanligen syns i hotellrum.

Systemet ska enligt tillverkarna lagra och distribuera hushållsel samt sänka kostnaderna för priset som hushållet och industrier betalar för elektricitet.

Systemet kan lagra el när priset på el är billigt och sedan förse hemmet med den lagrade elen när elpriset går upp vilket sker i samband med att elnätet belastas hårdare av användarna.

Det går även att koppla solpaneler, brandlarm och säkerhetslarm till systemet.

- Man ansluter allt fler program till en plattform och jag uppmanar alla som sysslar med smart energi att koppla sina applikationer till den här plattformen. Det här är energins motsvarighet till Apple. Det är en plattform med flera lager av kommunikation och med en hjärna som kan fördela energin. Och allt kopplas till en gemensam plattform, säger Idan Udi Edri, vd för Nation E i Israel, till Reuters.

Gal Luft, chef för Institutet för analys av global säkerhet, en Washington-baserad tankesmedja, säger till Reuters, att det inte är själva batteriet som är nyheten utan sättet systemet kommunicerar på.

- Batterier har funnits i över 100 år. Det som är nytt är batteriets förmåga att kommunicera med elnätet, med förnybar energi och med andra typer av elektriska system. Det som är nytt här kan liknas vid det som hände när våra bärbara datorer öppnades upp för internet genom att vi lade till möjligheten att ansluta till trådlösa nätverk, säger Luft.

För att bli kostnadseffektiv måste, enligt experter, en sådan här lagringsstation ha en livslängd på 10 år och klara 4000 laddningscykler. Enligt Nation-E kommer deras nya produkt, att leva upp till dessa mål med råge.

Vad tror du? Är Nation E-battery System något att ha? Vad vore en bättre lösning? Tyck till i kommentarsfältet!

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer