Småaktig katalys

2009-11-05 11:04  
Scott Anderson och hans doktorand Bill Kaden tillverkar och studerar pyttesmå katalysatorkorn. Foto: William Kunkel, University of Utah

Nu är det bevisat att storleken har betydelse. De minsta är bäst, och nio av tio är onödigt stora. Därmed kan man göra mycket billigare och bättre katalysatorer.

Forskningsresultatet, som publiceras i kommande nummer av Science, kan ge betydligt bättre och billigare katalysatorer. Där berättar den amerikanske kemiprofessorn Scott Anderson att små palladiumpartiklar är mycket effektivare än större. De bästa katalysatorkornen innehåller bara tio atomer.

- Katalysatorer består ofta av ädla metallpartiklar av guld, platina och palladium, säger Scott Anderson.

- Men bara de minsta är aktiva. Nittio procent av partiklarna gör ingen nytta.

Scott Andersons forskning syftar till att göra katalysatorer med endast partiklar av rätt storlek. Det skulle minska kostnaderna till en tiondel eller mindre, hävdar han.

Kemisterna vid University of Utah försöker också tillverka katalysatorer av andra, billigare metaller som koppar nickel och zink. Hemligheten ligger i att stämma av metallernas elektroniska, och därmed kemiska, egenskaper genom att minska storleken till dess de blir katalytiska.

Katalysatorer används inom en rad olika industriella processer, alltifrån tillverkning av livsmedel och läkemedel via gödsel till bränslen och polymerer. Och inte minst till rening av förbränningsgaser.

Scott Anderson visar att katalysatorkornen har dålig verkan långt ned I storleksordning. Först när de krymper under tio nanometer, och består av circa tio tusen atomer, börjar något hända. Och när bara ett hundratal atomer återstår blir det fart på elektronerna och kornen blir riktigt aktiva.

Anders Wallerius

Mer om: Katalysator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer