Slitna lakan blir nya starka textilier

2017-04-10 08:48  
Forskaren Anna Palme på Chalmers har hittat en metod att separera polyester och bomull i textilier på kemisk väg. Nyligen utsågs hon till mottagare av det västsvenska avfallsföretaget Renovas miljöstipendium på 50 000 kronor. Foto: Elisabeth Olausson/Renova

Stora mängder uttjänta sjukhuslakan bränns varje år. Men en ny metod kan separera blandtextilier och ge nytt liv åt lakanens polyester och bomull.

Sängkläder som används på sjukhus och hotell tvättas många gånger, förbrukas i stora mängder och går sedan till sopförbränning. Nu har Chalmersforskaren Anna Palme hittat en metod som gör att materialet går att återvinna.

Metoden fungerar för alla typer av textilier som består av en blandning av bomull och polyester, som är mycket vanligt både i kläder och hemtextilier. Sjukhuslakanen har varit ett bra material att starta med, eftersom det finns stora i enhetliga mängder som inte behöver sorteras.

– Textilierna ägs ofta av tvätterierna, köps in i stora mängder och vi vet vad materialet innehåller, säger Anna Palme, forskare på institutionen för kemi och kemiteknik.

I en kemisk process med enkla baskemikalier separeras polyester från bomull på ungefär samma sätt som när pet-flaskor återvinns. Polyestern kan sedan användas i framställning av nya polyestermaterial.

– Vi bryter ned polyestern till de två byggstenar som är vanligast i polyestertillverkning. Ett polyesterföretag kommer inte att kunna märka någon skillnad mellan dem och ny polyesterråvara.

Bomullen går till synes opåverkad genom den kemiska processen.

Läs mer:

Läs mer: Massafabriker ordnar fibrerna till nya kläder

– Vi lägger ned tygbitar, och får ut tygbitar. Men vi kan mäta att polyestern är borta, säger Anna Palme.

Eftersom lakanen har använts och tvättats ett stor antal gånger har bomullsfibrerna slitits och blivit kortare. De är inte tillräcklig starka för att göra ny bomullstråd som fungerar i en industriell tillverkning av textilier. Men Anna Palme har hittat en annan väg, där den utslitna bomullen kan användas i de etablerade processer som finns för att tillverka viskos.

– Det går att återvinna bomullen med mekanisk återvinning, men det blir ett svagt material. Vårt mål är att skapa material som är starka. Den slitna bomullen har en struktur som är väldigt lik den som finns i startmaterialet för tillverkning av viskos.

Läs mer:

Läs mer: Svenska sorteringen vill ta emot mer textilier

Viskos tillverkas av cellulosamassa av träråvara. I ett nästa steg för Anna Palme ska det göras tester med att använda bomullsmaterialet i en viskosprocess.

Det finns ett växande intresse för metoder att återvinna textilier, märker Anna Palme.

– Det är intressant att vi kan producera så avancerade textilier, men ändå inte kan återvinna dem. Men det händer mycket på området, det tas otroligt många initiativ.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Anna Orring

Mer om: Textil Chalmers

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer