Slammet är fullt av dyrbara nanofibrer

2012-02-28 23:00  

Nanofibrer framställda ur slamavfall. Det kan bli en ny guldgruva för tillverkare av cellulosa. Bakom metoden står forskare vid Luleå tekniska universitet.

Superstarkt papper, högeffektiva vattenreningsfilter och fuktfyllda kompresser för brännskadade. Nanofibrer av cellulosa är ett nytt hett forskningsområde med många möjliga tillämpningar. Men hittills har de hajpade fibrerna varit energikrävande och dyra att tillverka. Det kan det bli ändring på sedan forskare vid Luleå tekniska universitet hittat en ny oväntad råvara – tusentals ton med slam från bioraffinaderiet vid Domsjö fabriker i Örnsköldsvik. Slammet är en restprodukt från tillverkningen av specialcellulosa, som används för att tillverka viskostyg.

– Vår metod får ut 95 procent av nanofibrerna. Det är dubbelt så mycket som när nanofibrer tillverkas från träspån eller ligninrester, säger Kristiina Oksman, professor vid Luleå tekniska universitet.

Nanofibrerna är redan upplösta i slammet och det behövs bara en lättare mekanisk malning för att få den rätta storleken. Det skiljer metoden från den som används i Sveriges hittills enda pilotfabrik för nanofibrer. Den startades för snart två år sedan av forskningsföretaget Innventia. Här är råvaran vanliga pappersfibrer, som är mycket dyrare än slammet. Pappersfibrerna skjuvas sedan sönder under högt tryck för att bli till nanometersmå stavar. Före skjuvningen behandlas träfibrerna med enzymer som mjukar upp dem.

– Vår metod använder färre kemiska steg och har betydligt lägre energiförbrukning, säger Kristiina Oksman.

På Domsjö fabriker är utvecklingsingenjör Hans Grund­berg glad och förvånad över det lyckade utfallet av samarbetsprojektet med universitetet.

– Resultatet är jätteintressant för oss, säger han.

Att kunna tillverka nanofibrer av restprodukten, eller rejektfiber som företaget föredrar att kalla den, är en enormt mycket bättre affär än att sälja slammet billigt till returpapperstillverkare eller att lägga det på hög, påpekar han. Men än är det för tidigt att uppskatta marknadsvärdet.

– Det är svårt att räkna på affären eftersom marknaden ännu inte finns där. Tekniken måste också skalas upp från den labbnivå som den befinner sig på nu, säger Hans Grundberg.

Den nya metoden att framställa ­nanofibrer av slam har utvecklats i forskningsprojektet Bio4Energy. Projektet tilldelades för två år sedan 200 miljoner kronor av regeringen. Fram till år 2014 ska spetsforskarna fokusera på att ta fram nya metoder att använda skogen som råmaterial för hållbar produktion av energi, nya material och biobränslen.

Kan ge oss miljövänliga mjölkkartonger

Genomskinliga filmer som står emot syre och fett. Det blir resultatet om nanofibrerna utvunna ur slammet torkas ihop. ­Filmerna kan ersätta aluminium eller plast som i dag täcker insidan av till exempel mjölkkartonger.

Supereffektiva membran för vattenrening och medicinska produkter som biokompatibla ligament eller kompresser fyllda med fukt, är andra exempel på tillämpningar.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer