Slakt på djuphavsliv när noduler plockas upp

2016-06-13 16:13  
Sjöstjärna bland mangannoduler. Foto: Geomar

Kring mangannodulerna på många tusen meters djup i haven finns en unik artrikedom. Den hotas när nodulerna tas upp.

De stora förekomsterna av eftertraktade metaller som finns i mangannoduler på tusentals meters djup i oceanerna har allt mer tilldragit sig forskarnas intresse. I FN har även diskuterats vem dessa rikedomar tillhör och vem som ska få rätt att exploatera dem när tekniken är mogen att plocka upp mineralklumparna.

En annan fråga som intresserat forskare är vad konsekvenserna kan bli när nodulerna tas upp. Europeiska marinbiologer genomförde under våren 2015 expeditioner med forskningsfartyget Sonne, och kan nu redovisa resultaten av undersökningarna.

De fann att i områden med höga halter av mangannoduler finns mer dubbelt så många arter av levande organismer som i områden utan noduler. Nodulerna har formats under årmiljoner och blivit basen för livsbetingelserna för många organismer.

Det gäller olika sorters sjöstjärnor, sjögurkor och iglar, och på själva nodulerna lever koraller, svampdjur och anemoner, liksom mikroskopiskt små trådmaskar, kräftor och encelliga djur.

Forskarna undersökte områden där man för 20 och 37 år sedan på prov tog upp mangannoduler.

Resultaten var förskräckande konstaterar forskare från Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung.  Nästan 40 år efter att nodulerna togs upp märks en tydlig förlust av arter. Värst drabbas koraller och svampdjur som behöver ett hårt underlag att sitta på.

Studien har publicerats i Nature Scientific Reports.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt