Slående hjärta direkt ur skrivaren

2007-11-07 12:44  
Olika cellers förmåga att fungera som ett hjärta

En amerikansk forskare bytte skrivarbläcket mot celler och skrev ut en 3D-struktur som började slå som celler i ett hjärta. På sikt kan tekniken användas för att skapa konstgjorda organ åt människor.

Professor Gabor Forgacs vid University of Missouri tog celler från kycklinghjärtan och skrev ut en tredimensionell form på en cellvänlig gel. Varje droppe innehöll mellan 10 000 och 40 000 hjärtceller av olika slag. Sedan skötte cellerna jobbet själva. De sorterade sig och började slå, precis som i ett hjärta.

- Den här studien visar att vi kan använda många celltyper och att vi inte behöver styra vad som händer när cellerna smälter samman. Naturen är smart nog att göra jobbet, säger Gabor Forgacs i ett uttalande.

Målet är att i framtiden kunna bygga konstgjorda organ åt människor som behöver transplanteras. Till att börja med siktar forskarna på läkemedelsindustrin. Det nystartade företaget Organovo ska förse läkemedelsbolag med konstgjord mänsklig vävnad som kan användas för att testa nya substanser på ett billigt och säkert sätt.

Missouriforskarna är långt ifrån ensamma om att använda skrivare för att skapa vävnad. Japanska forskare lyckades exempelvis skriva ut konstgjorda blodkärl i en bläckstråleskrivare i våras.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer