Skyfall ökar risk för magsjuka

2013-07-17 08:43  

Forskare har hittat samband mellan uppmätta regnmängder och antalet fall av magsjuka. En ny studie visar att kontakten med sjukvård för magproblem ökade med 20 procent efter kraftiga skyfall.

Forskare vid Umeå universitet har granskat sambandet mellan uppmätta regnmängder och dygnsvis antal fall av magsjuka hos invånare i Göteborg som får sitt dricksvatten från Göta älv. Invånarnas kontakt med sjukvårdsupplysningen för kräkningar, diarré och magont ökade med upp emot 20 procent efter fem-sex dagar.

– Vi har först konstaterat att regn uppströms längs Göta älv tydligt påverkar bakteriehalten i älvsvattnet med något dygns fördröjning, och ytterligare några dygn senare ökar sjukdomsfallen. Ökningen är större ju mer det regnat, säger Andreas Tornevi, doktorand i Yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Den korta inkubationstiden tyder enligt forskarna på att det handlar om mikroorganismer med kort inkubationstid i dricksvattnet och då främst magsjukevirus. Avloppsnätet klarar inte av att ta emot mängden regn utan överbelastas. Orenat avlopp rinner ut i vattendrag och genom avrinning från betesmarker.

– Det samband som vi nu påvisat för dricksvattnet från Göta Älv i Göteborg är troligen inte unikt, det finns många andra vattenverk i Sverige som använder råvatten från sjöar och vattendrag och kan ha otillräcklig rening när halterna av virus och parasiter är höga, säger Andreas Tornevi.

Studien "Association between precipitation upstream of a drinking water utility and nurse advice calls relating to acute gastrointestinal illnesses" har presenterats på forskningssajten Plosone. Forskningen har genomförts med stöd av Formas och Svenskt Vatten.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer