Skriver små hål i stål

2008-11-24 13:23  
Ett hårstrå i hålet

Ett vanligt hårstrå går precis i det hundra mikrometer stora hålet. Hålet är tillverkat i en friformsskrivare från Göteborgsföretaget Fcubic. I skrivaren kan kubikcentimeterstora detaljer av rostfritt stål skrivas ut i serier från några enstaka exemplar till tiotusentals.

- Vi har gjort detaljer med mycket små hål åt en kund, säger Urban Harrysson, Fcubics vd.

- Det är unikt att kunna göra så små hål på så stora detaljer. Det vanliga är att hålen måste laserborras, säger han.

Idag har skrivaren en upplösning på fyrtio mikrometer, vilket begränsar formnoggrannheten på hålen. Men upplösningen ska förbättras till tjugo mikrometer, berättar Urban Harrysson.

De små ståldetaljerna med sina pyttesmå hål kan användas inom elektronikindustrin, menar han, exempelvis för att kyla ytor eller detektera gaser.

Fcubics friformsskrivare fungerar genom att fixera ett fint stålpulver med en vätska som sprutas ut från skrivarhuvudet på de delar som ska bli solitt stål. Det torra pulver som inte besprutats, tas bort och återstoden sintras i en ugn.

Anders Wallerius

Mer om: FoU Metall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer