Skriver med levande bläck

2012-11-26 10:10  

Hur ska man kunna använda 3d-skrivare för att skriva med levande celler utan att skrivhuvudet sätter igen? Australiensiska forskare har svaret.

Världen över arbetar forskare för att realisera visionen att använda 3d-skrivare för att skriva ut mänskliga reservdelar. Problemet har varit att få till ett bläck som inte täpper igen skrivhuvudet samtidigt som det håller cellerna livskraftiga. Cameron Ferris och hans kollegor vid University of Wollongong i Australien kan ha löst problemet. De har utveckat ett bläck som optimerar utskriften av allt från muskel- till nervceller.

-Vårt biobläck fungerar bra för skrivaren såvål som cellerna. Det förhindrar att skrivhuvudet sätter igen, samtidigt som den ger bättre kontroll över var cellerna hamnar, säger Cameron Ferris.

Bläcket har under långa perioder använts för att skriva ut olika celltyper på ett mjukt och fuktigt biopapper.

De strukturer som forskarna hittills skapat med bläcket kan användas för att screena efter nya läkemedelskandidater eller toxikologiska test.

Genombrottet är publicerat i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Biomaterials Science.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer