Skönhet en fråga om procent

2009-12-18 12:10  
Ögonens och munnens placering i ansiktet viktiga för skönhetsuppfattningen Foto: Pamela Pallett

Hur ser det gyllene snittet ut för kvinnlig skönhet. Det har en grupp forskare räknat fram - på procenten när.

Avståndet mellan ögonen, liksom avståndet mellan ögon och mun är det avgörande faktorerna bakom vad vi betraktar som ett vackert ansikte.

Det visar en studie som utförts vid University of California och University of Toronto.

I fyra separata experiment lät forskarna grupper av universitetsstuderande att välja ut ett par ansikten som de bedömde som vackrast. Samma grundansikte användes men avstånd mellan ögonen och avstånd mellan ögon och mun hade manipulerats.

Forskarna fann två gyllene snitt, ett för bredd och ett för höjd.

Vackrast ansågs ett ansikte vara när avståndet mellan ögonen var 46 procent av hela ansiktets bredd, liksom när avståndet mellan ögon och mun uppgick till 36 procent av ansiktets höjd.

Pamela Pallet, en av forskarna vid universitetet i Kalifornien, noterar att dessa proportioner råkar vara de som är de vanligast förekommande. Det finns alltså inget mystiskt kring det gyllene snittet, som man trodde under antiken, proportionerna är mycket vanliga menar hon.

Studien kan också förklara varför en ändring av frisyren antingen kan göra underverk för utseendet, eller vara förödande, eftersom håret för betraktaren är en del av ansiktsformen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Gyllene snittet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer