Skolan som brinner för uppfinning

2008-12-02 23:00  

Hundbajs, skräp och morotsskal är viktiga problem att lösa för niondeklassarna i Ängsskolan. De deltar i Finn Upp, tävlingen där de har chans att vinna tusentals kronor.

Det är rena uppfinnarverkstan i Ängsskolan i Sundbyberg.

Här uppfinner Agnes, Joe och deras klasskompisar för fulla muggar, både verktyg som håller fast grönsakerna när man ska skala dem och renslådor som ser till att samla skalen.

Frank har en alldeles egen innovation.

- Jag har uppfunnit en mössa med en kudde som man kan använda när man är trött och inte har något att luta sig mot.

Muhammad Arshad, niondeklassarnas tekniklärare, brinner för att hans elever ska lära sig tänka i uppfinnarbanor.

- Jag låter dem göra en lista på vad de irriterar sig på och kolla vilka uppfinningar som saknas för att rätta till det, säger Muhammad Arshad och berättar att han förra året hade 120 elever och att 110 av dem uppfann något.

- Två av tjejerna här gick förra året vidare i tävlingen.

Vad uppfinner du till årets Finn Upp?

Joe Boto, klass 9:3, Ängsskolan:
–?Jag vill kanske bli läkare. Jag äter mycket grönsaker och har uppfunnit en grej som håller fast moroten så att jag slipper skära mig. Bästa uppfinningarna är kniven och datorn.

Simon Lundgren, klass 9:3 , Ängsskolan:
–?Min uppfinning är ett multiverktyg som man kan använda när man inte kommer åt spiken med hammaren. Pacemakern är den bästa uppfinningen. Min kompis har en och den gör att han fungerar som vanligt.

Ismail Erdal, klass 9:3, Ängsskolan:
–?På tv såg jag en dammsugare som kan snurra 360 grader och den gick tyst. Själv städar jag rätt mycket och har uppfunnit en skräpplockare.

Frank Olkkonen, klass 9:3, Ängsskolan:
–?Jag tänker gå samhälls- eller tekniska programmet på gymnasiet. Alfred Nobel och Sven Winquist, han som uppfann kullagret, känner jag till. Själv har jag uppfunnit en mössa med en kudde.

Olof Lundin, klass 9:2, Ängsskolan:
–?Jag är trött på allt bajs ute och har uppfunnit en hundbajs-upplockare. Själv vill jag komma på något som gör det jämställt mellan svarta och vita.

Sista anmälningsdag är 6 februari nästa år

Finn Upp är en Sveriges största uppfinnartävling för elever i 6–9e klass. Skicka in ditt bidrag senast den 6 februari 2009. Fem första- pris på 5?000, fem andrapris på 4?000 och fem tredjepris på 3?000 ligger i potten. Blankett finns påwww.finnupp.se.

Marie Feuk

Mer om: Barn Uppfinning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer