Skippa ”herr Gårman” – här är framtidens övergångångställe

2017-10-10 13:05  

Ett övergångställe som är ”on demand”. Starling Crossing känner av om fotgängare vill korsa vägen – och trollar fram de vita ränderna. Nu har konceptet testats i London.

Hur gör man trafiken säkrare för gångtrafikanter? Kanske kan det vara så att försäkringsbolaget Direct Lines ”Starling Crossing” är en lösning. Deras övergångsställe syns inte ens – det kan verka direkt trafikfarligt, men de har ett trumf på hand.

Istället för ett fast, oövervakat övergångsstället – kan Starling Crossing trollas fram där gångtrafikanterna behöver det. Och så föddes idén med responsiva vägar. Systemet känner av om fotgängare vill korsa vägen, och efter en kort check så att vägen är säker – så tänds zebra-ränderna upp.

Skälet bakom uppfinningen är statistiken som visar att det sker för många påkörningsolyckor vid de klassiska övergångsställena. Försäkringsbolaget tog hjälp av University Collage London och designspecialistfirman Umbrellium. Tillsammans utvecklade man en prototypväg på 22 meter i en fiktiv stad.

Genom att använda sig av kameror i bägge ändar av vägen kan systemet övervaka området. När det är dags för fotgängare att korsa så räknar algoritmen ut vad som ska tändas upp, och hur den säkraste vägen ser ut.

Därtill kan Starling crossing även upptäcka ovanliga och farliga händelser – såsom att ett barn jagar en boll på vägen. Det finns flera fördelar utöver att systemet är modulärt. Gångtrafikanterna får en signal om när det är säkert att korsa vägen, och att trottoarkanten ger en visuell anvisning kan säkerligen få mobiltittande flanörer att fokusera mer på trafiken. En annan positiv sida är att andra vägtrafikanter får en tydlig hint om när någon är på väg ut i vägbanan.

– Olyckor vid övergångsställen är ett genuint problem, och vi har utvecklat en genuin lösning, säger Usman Haque på Umbrellium, till Daily Mail.

Prototypen är vattentät, tål vikten av trafik och kan känna skillnaden mellan fotgängare, fordon och cyklister. Om den nya interaktiva typen av korsning blir verklighet återstår att se – den kostar en hel del mer än priset för att måla upp några vita sträck, och sätta upp en skylt.

Kolla in tekniken här:

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt