Skarpare än iphone 4

2010-09-06 15:39  
Den avbildade U-M-loggan i förstoring. En skärm med samma teknik skulle få en upplösning väl över 2000 pixlar per tum. Foto: Jay Guo

Ett nytt färgfilter kan ge skärmar som får skärmen i iphone 4 att verka grovkornig.

Forskare vid University of Michigan har utvecklat en ny sorts färgfilter som visar pixlar åtta gånger mindre än på den numera världsberömda retinaskärmen på iphone 4. Genom att skära ut nanometerstora galler ur ett material bestående av tre skikt i ordningen metall, isolator, metall, får forskarna fram ett filter som fångar eller släpper igenom ljus beroende på våglängd.

Galler med 360 nanometer stora springor ger rött ljus, 270 nanometer grönt och så vidare. Genom att variera storleken på springorna kan forskarna ur vitt ljus få fram vilken färg som helst.

Forskarna har använt den nya tekniken för att skapa en bild som man mycket blygsamt ”tror” är världens minsta University of Michigan-logga i färg. Det gula M:et mäter cirka tolv gånger nio mikrometer. Ungefär en sjättedel av tjockleken på ett människohår.

Nu är forskningen förstås fortfarande i ett mycket tidigt skede så det lär dröja innan vi får se tekniken i kommersiella produkter.

Julius Lidar

Mer om: Färgskärm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer